Activitats de Cicles

Cicle d’Educació Infantil

Sortida al Cosmocaixa

El passat 29 d’octubre, l’alumnat de 1r d’Educació Infantil va visitar el Cosmocaixa per conèixer el que ofereix aquest recurs i a més van fer l’activitat del Toca-toca acompanyades per animalons de la selva, del desert i del mar.

Cicle d’Educació Infantil

SORTIDA A L’escola d’Educació Especial l’Arboç de Mataró

El passat 22 d’octubre , l’alumnat de 2n d’Educació Infantil va visitar l’Escola d’Educació Especial l’Arboç de Mataró per conèixer quins són els sistemes alternatius de comunicació que utilitza el seu alumnat i passar una estoneta amb ells.

Cicle d’Educació Infantil

Participació en l’hora del conte especial “La masovera se’n va al mercat” a la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró.

El dimarts 16 d’octubre l’alumnat de 1r i 2n d’Educació Infantil va assistir a l’hora del conte especial – dins de les jornades d’alimentació i salut que organitza cada any l’Ajuntament de Mataró- per viure en primera persona els contes d’una masovera molt especial que a través de les seves llegums i fruites en va ensenyar la seva cançó.

Cicle de Perruqueria i Cosmètica capil·lar

CFGM Perruqueria i Cosmètica capil·lar & CATSKILLS 2018

Tal com vàrem anunciar amb anterioritat, s’ha celebrat el campionat d’FP Catskills2018 de perruqueria, el dia 6/6/18 a Institut Vall d’Hebron, Barcelona.

Volem compartir imatges de la participació de l’alumna July Contreras del nostre institut, tutoritzada per la nostre professora del Dpto d’Imatge Personal Mireia Grané.

Agrair la dedicació de tot l’equip docent del Departament d’Imatge Personal, perruqueria, i la col·laboració de tot l’alumnat que dia a dia ha donat suport, oferint-se com a models, ajudants , posant al seu granet de sorra pel que fes falta.

Mireia Grané

Cicle de Perruqueria i Cosmètica capil·lar

DPTO d’Imatge Personal

Cicle de Perruqueria i Cosmètica capil·lar

CFGM Perruqueria i Cosmètica capil·lar & Fundació el Maresme

Durant tot el curs hem ofert diferents serveis com, pentinar , tallada de cabells, manicura, higiene capil·lar, i d’altres, a les persones que formen part de la Fundació Maresme, fundació privada pro persones amb discapacitat intel·lectual entitat d’iniciativa social sense afany de lucre que promou i impulsa la integració social i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca del Maresme i de les seves famílies.

La Fundació procura donar resposta a les necessitats i demandes d’aquest col·lectiu organitzant una àmplia xarxa de serveis i centres que ofereixen una atenció amb continuïtat. I nosaltres estem encantats de formar-ne part.

Es una experiència molt enriquidora tant professionalment com personalment per el nostre/a alumnat.

CFGM Perruqueria i Cosmètica capil·lar. ACTIVITAT PENTINAT PER NÚVIA

Aquest any dins del mòdul MP1 de pentinats i recollits, el grup de 2n del cicle ha preparat una activitat de realitzar un recollit per Núvia, treballant amb a model real i fent el estilisme del vestuari, vam fer una sessió de fotos i us les volem ensenyar.

PROJECTE INTERCANVI INTERGENERACIONAL

Aquest curs l’alumnat de 1r TAPSD amb la col·laboració de l’ajuntament de Mataró, els casals de gent gran de la Llàntia, Cerdanyola i Molins, i l’associació de dones de Rocafonda, ha portat terme un intercanvi intergeneracional.

Aquest projecte sorgeix  al mòdul 5: característiques i necessitats de les persones en situació de dependència en el qual dediquem tota una unitat formativa a parlar del col·lectiu de gent gran. Considerem que els intercanvis intergeneracionals són una bona manera de fomentar la relació entre persones de dos grups d’edats tan diferents, creant un vincle molt especial en molt poc temps.

El nostre alumnat al febrer  va visitar els diferents casals i va  fer parelles de conversa. Durant aquesta visita van escoltar vivències i anècdotes de la gent gran centrades en la seva vida. Un cop feta la visita als casals, els alumnes havien d’elaborar una caixa que representés la vida d’aquella persona.

A l’abril es va celebrar l’acte de cloenda al gimnàs del nostre institut i al casal de Molins i l’alumnat va poder explicar a la gent gran la simbologia de la caixa feta. Va ser una tarda molt amena i emotiva.

Finalment a principis de maig al centre cívic Cabot i Barba es van exposar les caixes de vida dels nostres alumnes i després d’aquesta exposició les caixes han sigut entregades als seus protagonistes.

 

Tant l’alumnat com el professorat ha valorat molt positivament aquesta activitat i esperem tornar a repetir-la properament.

VÍDEOS LLENGUATGE BIMODAL

L’alumnat de 2n TIS dins del mòdul Sistemes augmentatius i alternatius de comunicació han elaborat una sèrie de vídeos. En aquests vídeos han treballat el llenguatge bimodal, què és una estratègia entre el llenguatge labiofacial i el llenguatge de signes, per afavorir l’aprenentatge de la llengua parlada, per part tant de persones nascudes sordes, com de persones afectades neurològicament en àrees bàsiques del llenguatge.

A continuació us deixem una petita mostra.

<

TRENCADÍS DE CANÇONS – Palau de la Música Catalana

El passat 27 de novembre l’alumnat de 2n d’Educació Infantil va visitar el Palau de la Música Catalana per poder gaudir de l’activitat del “ Trencadís de cançons”; un espectacle que té com a objectiu estimular la imaginació i creativitat dels espectadors, mitjançant una actuació que combina la fantasia, poesia, cançó popular i d’autor i una escenografia basada en elements arquitectònics del Palau.

Posteriorment, el contingut d’aquest acte serà treballat per l’alumnat dins del mòdul de Expressió i comunicació.

Dia Mundial per a l’eliminació de la violència envers les dones

(25 novembre 2017)

El 24 de novembre l’alumnat de cicles formatius de serveis socials i a la comunitat va viure una jornada de conscienciació i reivindicació envers els drets fonamentals de les dones.

Vam començar amb una sessió treballant amb l’iceberg de la violència de gènere d’Amnistia Internacional, projectant diferents curts sobre la temàtica, oferint dades reals sobre aquesta problemàtica i fomentat el debat i la participació del nostre alumnat.

Després vam repartir cartolines amb frases elaborades per l’alumnat de 1r i 2n TAPSD amb conductes que moltes vegades són socialment acceptades però no deixen de ser situacions de maltractament invisible vers les dones, com acudits masclistes, micromasclismes, llenguatge sexista, etc. També vam deixar cartolines en blanc per si algú ha passat per alguna situació semblat i ho vol compartir tingui el seu espai.

Finalment ens vam reunir tots els cicles al gimnàs on vam viure un acte molt emotiu per a molts de nosaltres. Primerament les nostres alumnes van realitzar una Performance. Acte seguit vam visionar un vídeo realitzat per antics alumnes del centre. Després vam començar a omplir l’iceberg (realitzat per l’alumnat de 2n TEI). Un dels moments que més va commoure al públic va ser quan es van començar a llegir en veu alta els noms de les víctimes de violència de gènere (fets per l’alumnat de 1r TEI), i les nostres alumnes quedaven esteses a terra. També les professores hem posat el nostre granet de sorra interpretant el conte “ni un petó a la força”. Com a tancament de l’acte vam visionar un vídeo realitzat per l’alumnat de 2n TIS.

Ha estat una jornada plena de contingut i reflexió ja que considerem que és imprescindible dur a terme accions de prevenció i sensibilització adreçades als joves. Per això durant aquesta setmana l’alumnat de 1r TIS passarà per les classes per explicar a la resta de grups els tipus de violència.

XERRADA PER PART DE L’ASSOCIACIÓ BENESTAR I DESENVOLUPAMENT ABD

CFGM Perruqueria i Cosmètica capil·lar

El 14 de Novembre de 2017 l’alumnat de perruqueria va gaudir d’una xerrada- taller a càrrec de Sra. Paula Rubio de l’Associació de Benestar i Desenvolupament ,ABD , associació creada fa 30 anys per donar resposta a les diverses situacions de vulnerabilitat o exclusió social.

La xerrada taller es va iniciar amb la pregunta : Sabeu què significa el terme “EDATISME”, creant un espai de diàleg i reflexió entre tot l’alumnat sobre la discriminació per raó d’edat.

L’alumnat va participar molt activa i positivament en la reflexió de com l’edat pot limitar les nostres relacions socials i com podem canviar la nostre concepció sobre l’envelliment.

SORTIDA AL CENTRE TÈCNIC MONTIBEL·LO

CFGM Perruqueria i Cosmètica capil·lar

El 2 de Novembre de 2017 l’alumnat de segon de perruqueria va anar a Barcelona al centre tècnic de la casa de cosmètics Montibel·lo ( empresa dedicada des de 1967 a la fabricació i distribució de productes de perruqueria i cosmètica capil·lar).

L’alumnat va gaudir d’una classe magistral impartida per un tècnic especialista en la coloració capil·lar . Van valorar molt positivament aquesta activitat doncs van poder consolidar continguts treballats a classe a traves d’un professional del sector.

SORTIDA AL COSMO CAIXA.

CICLE SUPERIOR EDUCACIÓ INFANTIL

El 18 d’octubre l’alumnat de 1r d’Educació Infantil va visitar el museu Cosmocaixa de Barcelona, conegut també com el Museu de la Ciència.

Vam passar un dia molt entretingut, a l’arribar vam dinar al parc de la ciència i després els nostres alumnes van poder gaudir i tocar els diferents experiments que allí s’exposen així com del bosc inundat que imita una selva tropical.

L’objectiu de la sortida era trobar activitats que apropin als infants al coneixement científic i al descobriment del seu entorn mitjançant els sentits.

Tota una experiència per viure la ciència des d’un altre punt de vista.

COLÒNIES

Durant els mesos de maig i juny l’alumnat de diferents cicles formatius del nostre institut han realitzat les colònies de final de curs.

Els dies 16 i 17 de maig l’alumnat de 1r d’integració social va marxar de colònies al Montseny. Es van allotjar a l’Alberg Rural El Polell i van realitzar diferents tallers de artteràpia amb la seva tutora Marga Castellà i les professores Silvia Lanceta i Anna Itxart.

Els dies 25 i 26 de maig de 2017 l’alumnat de 1r d’educació infantil va marxar de colònies a Cabrera de Mar. Es van allotjar a l’Alberg Torre Ametller i van posar en pràctica la dinamització de diferents activitats que van preparar als mòduls 2 i 4 del curs. Van anar acompanyats per la seva tutora la Zaida Caballero i les professores Maria Lozano i Ana Garcia.

Els dies 6 i 7 de juny de 2017 l’alumnat de 2n d’atenció a persones en situació de dependència va marxar de colònies a Santa Maria de Palautordera. Es van allotjar a la casa de colònies la Granja amb la intenció de fer el tancament del cicle a través d’una estada emocional. Van anar acompanyats per les seves tutores la Sandra Pérez i la Reme Padilla.

SORTIDA CRE-ONCE

Els dies 27 d’abril i 11 de maig l’alumnat de 2n TIS i els de 1r TEI van anar al centre de recursos educatius de la ONCE (CRE-ONCE). En aquesta sortida van poder posar-se en la pell de les persones amb discapacitat visual mitjançant tallers vivencials, van fer un recorregut pel centre amb els ulls tapats i després a la biblioteca del centre van fer servir les màquines Perkins i van aprendre a escriure fent servir el sistema Braille. També van conèixer recursos per a treballar amb aquests infants, i tot el suport i la orientació que el CRE-ONCE ofereix als professionals de l’educació.

Reciclem oli i fem sabó!

L’alumnat de 2n APSD dins del mòdul d’atenció domiciliaria han treballat una unitat formativa on s’explicava l’eliminació de residus i escombraries del domicili. Han après a fer sabó a partir de l’oli reutilitzat, aquell que no es pot llençar per res del món per l’aigüera, ja que l’oli de cuina és un dels residus generats a casa més perjudicials per al medi ambient, un litre d’oli abocat per l’aigüera pot contaminar fins a 1.000 litres d’aigua potable.

Els alumnes han portat oli reciclat de casa i han fet el sabó barrejant l’oli amb aigua i sosa càustica. Cal tenir moltes precaucions ja que la sosa és perillosa, per tant hem de fer servir guants i ulleres de protecció. Un cop tenim feta la barreja cal esperar 40 dies i ja el podrem utilitzar!Ha sigut una bona experiència i l’alumnat a més d’aprendre a fer sabó amb oli reciclat ha pres consciència dels efectes contaminants de l’oli quan no l’eliminem correctament.

Acte de cloenda. Intercanvi intergeneracional

El dijous 27 d’abril a la sala d’actes del Centre Cívic Pla d’en Boet es va celebrar l’acte de cloenda de l’activitat intergeneracional que es va fer el passat mes de febrer entre el cicle formatiu de grau mitjà d’atenció a les persones en situació de dependència i els casals de La Llàntia, Oriol Batista, Parc i Cerdanyola.

A l’acte va assistir el Joan Vinzo, regidor de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran Activa.

L’alumnat va fer entrega als representats dels diferents casals un recull amb els relats que van elaborar amb la informació que van treure el dia que van visitar els casals. Alguns dels relats han estat il·lustrat per alumnes de 4t d’ESO del nostre institut, gràcies a la col·laboració de la professora de visual i plàstica la Lidia Peyret.

Va ser una tarda molt agradable, una tarda de retrobaments que l’alumnat mai oblidarà i una experiència que a més d’estar molt ben valorada els hi agradaria tornar a repetir.

 

Projecte Carnestoltes a Educació Infantil

El passat 10 de març, els nens i nenes de P3, P4 i P5 de l’Escola la Llàntia han vingut al nostre Institut per participar i gaudir del projecte de Carnestoltes organitzat pels alumnes de 2n d’Educació Infantil.

A partir del tema triat, que aquest ha estat el mar, han hagut de confeccionar disfresses senzilles, econòmiques, creatives i sostenibles. Han triat una música adient a la temàtica i s’han preparat una coreografia que han pogut mostrar i ballar amb els més petits del barri !!!!

Contents de rebre als més petits del barri al nostre Institut

 

Projecte Housing First

XERRADA PERSONES EN SITUACIÓ DE CARRER
El passat dijous 23  de febrer, ens han vingut a fer una xerrada dos antics alumnes del nostre Institut Josep Puig i Cadafalch, el Josep Maria Mohamed Marzouk i el Sergi Ortego, els quals ens han explicat el projecte sobre persones en situació de carrer en el qual estan treballant. I, on no apliquen la teoria benefica, és a dir que es deixa que la persona realitzi el seu propi camí trobant per si sols les solucions als problemes plantejats en el dia a dia. A
conseqüència, la persona acaba tenint més llibertat, i esdevenint subjecte actiu en la seva intervenció. Hem pogut veure un projecte realista, on es creu en la persona, es treballa el seu dret, la dignifiquen i l’empoderen, amb el suport i acompanyament de professionals de l’àmbit social. Utilitzen un mètode el qual ajuda a crear vincles més forts entre les persones usuàries i els/les professionals, la qual cosa ajuda que la intervenció sigui exitosa.
Els alumnes de primer i de segon d’Integració Social han gaudit molt de la xerrada i d’un roll-playing que els ha ajudat a visualitzar més les situacions reals amb les quals es poden trobar en un futur. Ha estat tot un plaer tenir-los en el nostre institut, i els animem a realitzar més xerrades com aquesta!!

HF2 HF1

Carnestoltes a Cicles

El 24 de febrer vam gaudir de una jornada festiva a l’institut per celebrar carnestoltes. Tant l’alumnat com el professorat van realitzar diferents actuacions plenes de ritme, diversió i color. Es van repartir premis a tots els grups participants quedant distribuïts de la següent manera:

  • Els més top: 2n TEI

  • La millor disfressa: 1r TEI

  • El més vintage: professorat

  • El més reivindicatiu: 2n TIS

  • El més ecologic: 1r TAPSD-A

  • El més “lesaliñao”: 1r TAPSD-B

  • El més original: 1r TIS

  • El més divertit: 2n TAPSD-A

  • La millor coreografia: 2n TAPSD-B

Va ser un gran dia de festa, gresca i disbauxa i ara toca esperar fins al carnaval vinent!

20170224_184347
20170224_184347
Aperture: 1.7Camera: SM-G935FIso: 200Orientation: 1
« 1 de 9 »

Intercanvi intergeneracional

Al mes de febrer tot l’alumnat de primer curs de TAPSD van fer un intercanvi intergeneracional amb la gent gran de diferents casals de Mataró.

En col·laboració amb l’Ajuntament de Mataró es van visitar els següents casals: casal del Parc, casal de la Llàntia, casal de Cerdanyola i casal Oriol Batista.

La gent gran va compartir amb el nostre alumnat experiències i anècdotes de la seva joventut i amb aquesta informació els alumnes elaboraran una sèrie de relats els quals es recopilaran i s’entregaran als diferents casals.

Tant la gent gran com els alumnes han valorat molt positivament aquesta activitat i estan desitjant tornar a repetir la experiència.

intercanvi4 intercanvi3
intercanvi2 intercanvi1

Taller de Massatge Infantil

L’alumnat de primer d’Educació Infantil va realitzar el dia 1 de desembre a la biblioteca de l’institut un taller de massatge infantil portat a terme per un professional extern.

La persona encarregada de realitzar el taller va ser la Rosa Coronado, diplomada en quiromassatge i especialista en reflexologia podal infantil.

L’alumnat ha aprés a valorar els beneficis i utilitats del massatge pels infants així com les principals tècniques que es fan servir. La pràctica l’han portat a terme amb ninos i al final de la sessió han dedicat una estona a fer-se un massatge facial per parelles.

Ha sigut una activitat valorada molt positivament per part de l’alumnat els quals han considerat el massatge com una eina útil de comunicació, de relació i afecte entre els infants i els seus cuidadors.

massatge2 massatge1
massatge4 massatge3

Sortida al Sírius de Granollers

Un any més, els alumnes de 1r d’APSD van visitar les instal·lacions del Centre per l’Autonomia Personal SÍRIUS de Granollers per poder conèixer l’atenció i suport que des d’aquest centre es fa a les persones amb autonomia reduïda. S’adreça a persones amb discapacitat física i psíquica i/o sensorial; gent gran; familiars i cuidadors; associacions, entitats i institucions; professionals i estudiants; i a totes les persones interessades.
L’alumnat ha valorat positivament la sortida, els hi va semblar molt interessant perquè van poder veure les diferents ajudes que es poden utilitzar i consideren que és un servei molt útil i necessari pels usuaris que necessiten aquest suport.

Desembre 2016

sirius4 sirius1
sirius3 sirius2

Dia contra la violència vers les dones

25n3 25n2
25n4 25n1

El 25 de novembre l’alumnat de cicles formatius de Serveis a la Comunitat (TIS, TEI i TAPSD) van participar en algunes de les activitat que l’Ajuntament de Mataró va coordinat per commemorar el dia internacional contra la violència vers les dones.

Van visitar un conjunt d’exposicions ubicades en diferents indrets de la ciutat de Mataró. Per acabar la jornada van assistir a un homenatge a les dones assassinades per violència masclista que es va realitzar davant l’Ajuntament.

Castanyada 2016

castanyada3

La jornada del 27 de octubre l’alumnat de cicles formatius de l’institut Josep Puig i Cadafalch va gaudir d’una jornada festiva per celebrar la festa de la castanyada.

Alguns alumnes van venir disfressats i altres maquillats.

Ens vam reunir al gimnàs on l’alumnat d’Integració Social ens esperaven amb crispetes per a tots i després d’acomodar-nos vam visionar una pel·lícula.

Un cop acabada la pel·lícula els alumnes de 1r d’Atenció a Persones en Situació de Dependència ens van convidar a testar uns deliciosos panellets d’elaboració pròpia.

castanyada2 castanyada1

Club Social Andana

El 20 d’octubre l’alumnat dels cicles formatius de 1r d’Integració Social i 2n d’Atenció a Persones en Situació de Dependència van anar al centre cívic Pla d’en Boet, on alguns integrants del Club Social Andana (associació sense ànim de lucre que treballa amb persones amb risc d’exclusió social mitjançant tallers i activitats) els va sorprendre amb una acte de teatre social.

Sota el títol tres togues un destí, tots els integrants ens van sorprendre amb un teatre d’improvisació (sense cap guió escrit) on va participar tot el públic assistent.

Tot l’alumnat va valorar molt positivament aquesta sortida, els hi va semblar molt original i els va semblar una bona proposta el fet de treballar mitjançant l’art per millorar la qualitat de vida i les relacions personals i socials dels integrants del grup.

Novembre 2016

socialclub1

socialclub2 socialclub3

 

Jornada d’acollida a l’alumnat d’ASO

Amb l’objectiu d’aconseguir una bona adaptació de l’alumnat del CFGM d’Atenció a Persones en Situació de Dependència de nou ingrés a l’institut, el departament de Serveis Socials i a la Comunitat va organitzar un seguit d’accions informatives i dinàmiques que es van portar a terme els dies 12 i 13 de setembre durant la jornada d’acollida.

La jornada d’acollida ha estat valorada positivament tant pels professors com per l’alumnat.

Octubre 2016

acollida1 acollida2 acollida3

Participació a la desfilada: Una oda al color

El proper dimecres dia 18 de maig a les 12.00, els alumnes del cicle formatiu de Perruqueria i cosmètica capil·lar del nostre centre, conjuntament amb els alumnes de  l´INS Pedraforca i l´INS Oscus, presenten a la sala d’Actes d’aquest últim, la col.lecció: Mimetic LAKMÉ Collection: Una oda al color.

PROGRAMA A MATARÓ RÀDIO

radiocicles2radiocicles1

Programa gravat per alumnes de 2n del Grau Mig del Cicle de Perruqueria.