DENIP 2020

DENIP Dijous, 30-1-20

El 30 de gener, l’alumnat de cicles formatius de SSC va celebrar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP).

Aquest any volíem que el nostre alumnat simbolitzés i experimentés de manera vivencial la situació de discriminació o de violència física, escolar, emocional, estructural i l’estigmatització que pateixen diferents col·lectius a l’escola o en els contextos i entorns on participen a diari.

Cada grup va dissenyar un recorregut de manera lliure pels diferents espais habilitats per dur a terme la diada i mitjançant diferents activitats com jocs típics coneguts, dinàmiques de grup, carreres d’obstacles, jocs de taula, rol-playings, etc., van donar visibilitat a les dificultats que s’enfronten els diferents col·lectius que pateixen violència.

La relació de col·lectius per grups va ser la següent:

  • 1r TAPSD A: Diversitat funcional visual. Van realitzar un camí d’obstacles (escales, cadires, etc.) el qual s’havia de travessar amb els ulls tapats i amb bastons.

  • 1r TAPSD B: Diversitat funcional física. Van elaborar un camí d’obstacles que s’havia de travessar amb els peus o les mans lligades. Els obstacles consistien en baixar escales, travessar una xarxa amb cordes elàstiques, obrir portes, etc.

  • 2n TAPSD A: Diversitat funcional auditiva. Es tractava d’un camí de proves on havien de resoldre i descobrir diferents pistes sense poder parlar per tal de construir la frase del dia de la Pau amb el llenguatge de signes.

  • 2n TAPSD B: Homofòbia. Consistia en una teranyina feta amb gomes elàstiques i amb missatges homòfobs. L’alumnat havia d’intentar passar sense tocar la xarxa cap a l’altre costat i al comprovar que no ho podien fer individualment se’ls hi donava l’opció d’utilitzar l’ajuda de les companyes amb les quals podrà superar la barrera.

  • 1r ISO: Salut mental, distorsió perceptiva. Al recorregut s’havia de passar per un aula on sonava música molt alta i a les fosques amb llumetes de colors i llanternes havien d’esbrinar un missatge dibuixat a la pissarra. Per acabar hi hauran 3 persones amb rètols els quals tenen diferents interpretacions i t’han d’intentar imposar la percepció.

  • 2n ISO: Menors sense papers, nouvinguts. Abans de fer l’activitat passaran a donar passaports. Segons la teva nacionalitat trobaràs més o menys obstacles, l’alumnat vestit de policia pot no deixar-te passar, demanar-te els papers, retenir-te…

  • 1r EI: Assetjament escolar. Es van plantejar tres dinàmiques grupals on els companys havien de representar diferents rols mentre uns companys amb màscares feien el rol d’assetjador.

  • 2n EI: Rols de gènere. Consistia en un camí d’obstacles amb diferents dificultats en funció de si al principi del camí et toca ser home/dona. Volen visibilitzar: les dificultats de les dones a diferents parts del món per accedir als estudis, les càrregues familiars i tasques de cura adjudicades a les dones, la poca importància a les opinions de les dones i el descrèdit en els testimonis judicials (falta d’escolta, falta de recolzament), i per última la diferència salarial homes/dones.

Un cop vam fer els camins ens vam reunir al gimnàs per veure “Camins a l’escola”, es tracta d’un documental que narra la història real de quatre infants que han de enfrontar-se diàriament amb un munt d’adversitats i perills per arribar a l’escola.

El tancament de la diada el va portar a terme la Tatiana. L’alumnat va portar diferents element naturals (pedres, fulles, pinyes…) i van construir un mandala mentre l’alumnat voluntari cantava “El cànon de la Pau”. Un cop tothom va deixar la seva ofrena, ens vam mirar el símbol i agafats de les mans vam enviar un desig de pau per a les nostres persones estimades.