Roc Casagran ens visita per parlar d’Ara que estem junts amb els alumnes de 4t

Aquest últim trimestre, els alumnes de 4t d’ESO han llegit el llibre Ara que estem junts de l’autor Roc Casagran. I és un privilegi que ens hagi fet una visita per parlar-nos de l’obra, del procés de creació i el viatge que ha fet el llibre des que el va escriure ara ja fa onze anys. Sabadellenc i professor de català amb una dotzena de títols publicats, ha atrapat de seguida el públic amb un llenguatge planer i amb una visió del món i de l’experiència molt propera a l’alumnat.

Ara que estem junts narra la història d’exili dels republicans al camp de refugiats de la platja d’Argelers (França), i és per aquest motiu que Casagran ha parlat de les penúries que van passar els catalans i espanyols que van haver de viure durant mesos, i fins i tot anys, en condicions infrahumanes, en un camp on només hi havia sorra i aigua salada.

“El meu professor d’història de l’institut tenia raó quan deia que la història és cíclica”, ha afirmat Casagran, qui ha afegit que “pels exiliats, el 1939 França era un paradís de llibertat, igualtat i fraternitat, però que quan van arribar-hi, molts d’ells després d’una duríssima i llarga ruta a peu per travessar la frontera, no van trobar res de tot això, com tampoc ho troben els immigrants que arriben avui a Europa des d’Àfrica”.

“He volgut fer una novel·la que parli del passat, del present, però sobretot del futur, de la manca d’humanitat que van tenir llavors les autoritats franceses, la mateixa manca d’humanitat que tenen avui les autoritats europees”, ha emfatitzat l’autor.

Així mateix, l’escriptor ha destacat que el seu llibre és un homenatge a tots els republicans que van haver de fugir del seu país i ha lloat el fet que mentre hi hagi lectors d’històries com aquestes sobre l’exili, el testimoni dels catalans que van passar pel camp d’Argelers perdurarà.

En finalitzar la xerrada, s’ha obert un torn de paraula, en el que els alumnes han formulat preguntes a l’autor sobre el llibre i els personatges protagonistes de la història.