Al mes de setembre ens arriba des del M/A/C (Museu d’art contemporani) la proposta de crear una videoguia per a la celebració dels 150 anys del naixement d’en Josep Puig i Cadafalch.
Funciona amb uns pictogrames que amb l’oportuna aplicació de mòbil obre vídeos on els nostres alumnes presenten i expliquen 12 punts fonamentals que tenen relació amb l’il·lustre mataroní.
Ens posen una sola condició: els agradaria que ho fessin els alumnes més petits del centre i ens ofereixen la gravació per un equip professional.
Des de la Direcció i l’equip de tutors de 1r es veu l’ oportunitat de treballar un projecte amb un resultat final que pot encoratjar els nostres alumnes i projectar-los fora de les quatre parets del centre i així ho fem.
I qui ho fa?
Doncs tots! Els 97 alumnes matriculats a 1r d’ESO amb els professors que fan “Projectes” (ja fa un quants cursos) amb metodologia de treball cooperatiu i situats al 2n trimestre. Per arribar a aquesta producció la feina no ha estat fàcil, hem hagut de superar dificultats: primer, vam acordar repartir la feina pels grups-classe. En base a la tria que en fessin els grups compliríem amb l’encàrrec… però hi ha vídeos repetits i d’altres que no els fa ningú: redistribució!
A més la idea d’aquell grup era més bona que la de l’altre, però la resolució que li donen, no massa; és millor la d’aquell grup: ajuntem-los!
Ara no poden assajar per grups –classe perquè vam ajuntar alumnes de grups diferents: agafem hores d’alguna àrea que fem els mateixos professors!
Quedem el dimecres a la tarda per assajar!
Aquell alumne diu que no surt, que li fa vergonya! N’hi ha dos d’un altre grup que volen sortir i no tenen paper, podrien fer el paper de l’altre grup!
I així, es mouen hores, matèries, alumnes, grups per donar lloc al “projecte”. Tot té vida i tot es mou: el projecte creix.
La setmana del 28 de febrer al 3 de març es va fer el rodatge de tota aquesta feina: darrera quedaven tasques com: cerca d’informació, contrastar-la, fer guions, plànols, escaletes, storytelling, localitzacions, atrezzo, assajos, actors i actrius principals, suplents, extres… Estàvem entrant a la narrativa transmèdia.
I aquí tenim una mostra d’aquesta feina.
El dia 3 d’abril es presentà el “Quadern mini: La ciutat d’en J. Puig i Cadafalch” a la premsa. Al gimnàs del centre vam muntar una mesa amb 5 alumnes, 2 professores i ens va fer els honors el regidor de cultura de l’Ajuntament de Mataró.
Va ser una feinada, va ser intens i vam aprendre molt!
Gràcies a tots per a fer-ho possible!
Els podeu veure en el Vímeo del M/A/C: https://vimeo.com/mataroartcontemporani