Ciències Socials

 

Les ciències socials o humanes són les ciències  que s’ocupen d’aspectes de l‘ésser humà no tant com a ésser biològic (ciències naturals), sinó en el seu aspecte d’individu que interacciona amb altres dins un sistema o societat determinada.

Les ciències socials serveixen per analitzar en profunditat molts aspectes que tenen a veure amb el passat, el present i el futur d’una societat. Ens permeten conèixer millor la realitat i ens dóna eines i criteri propi per decidir sobre quin model de vida i societat volem.

El departament impulsa els següents projectes singulars:

  • La Ruta de l’Exili. Sortida bianual i destinada a l’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat. La Ruta de l’Exili repassa el recorregut que van fer els exiliats republicans després de la Guerra Civil a través dels llocs, les vivències i la memòria de personatges que el van viure en primera persona.
  • La Ruta pels escenaris de la Batalla de l’Ebre. Biannual per a 1r i 2n de Batxillerat. Sortida de dos dies que recorre els principals escenaris de la Batalla de l’Ebre.
  • El Dia Puig i Cadafalch organitza sortides relacionades amb el personatge als diferents nivells de l’ESO coincidint amb les dates més properes a la celebració del Dia Puig i Cadafalch a Mataró (mes de desembre).
  • Aula Parlament. Activitat organitzada amb la col·laboració del Parlament de Catalunya que consisteix en una simulació d’una sessió d’investidura, en la que el nostre alumnat de 3r actuen com membres de grups parlamentaris.
  • Des del curs 2014/2015 s’ofereix la possibilitat de cursar l’assignatura de Ciències Socials en llengua anglesa a tots els nivells de l’ESO.

Les sortides que organitza el departament tenen com a objectiu principal l’estudi dels fets in situ per a un aprenentatge vivencial. Aquestes són:

1r ESO: Empúries (Dia Puig i Cadafalch) i Parc Neolític de la Draga.

2n ESO: Mataró Modernista (Dia Puig i Cadafalch) i ruta històrica per Girona (intercanvi amb l’Institut Maria Guerrero).

3r ESO: MNAC-Murs que comuniquen (Dia Puig i Cadafalch), Les cinc sènies (l’espai agrari a Mataró) i Aula-Parlament al Parlament de Catalunya.

4t ESO: Colònia Vidal, ruta “Exposició Internacional de Barcelona” (Dia Puig i Cadafalch) i ruta Stolpersteine.

1r de Batxillerat: visita a Empúries (Dia Puig i Cadafalch).

2n de Batxillerat: Visita al castell de Montjuïc (Història i Geografia), visita al MNAC (Història de l’art) i visita a l’Eixample i a la Pedrera (Geografia i Història de l’art)