Llengues estrangeres

Llengua anglesa

En el entorn global i tecnològic del S XXI, una de les habilitats fonamentals per fer front als reptes del món present i  futur és sens dubte  la competència comunicativa en llengua anglesa. És per això que el departament d’anglès de l’institut Josep Puig i Cadafalch, ha dissenyat un seguit d’estratègies, projectes i activitats que permeten als alumnes assolir aquesta competència. Per fer-ho, els continguts lingüístics i culturals de la llengua anglesa es presenten a través de situacions d’aprenentatge – reptes i preguntes amb context real pels quals els alumnes han de fer servir el pensament crític i els seus coneixements, per  trobar-hi solucions o respostes. Tot aquest procés es realitza mitjançant metodologies actives, l’ús d’eines digitals i el treball individual i col·laboratiu.

Per altra banda, no podem oblidar que la llengua és un ens viu i una eina per a la comunicació, la construcció de relacions,  la descoberta d’altres cultures i l’obertura al món. És per això que volem fomentar el seu ús real per part dels alumnes, mitjançant projectes internacionals: Global Scholars i Erasmus + en són un exemple. 

Una altre manera de viatjar, de descobrir la cultura i de desenvolupar l’esperit crític és la lectura. Amb la nostra selecció de llibres i textos en anglès, convidem als alumnes a obrir una finestra al món de la cultura anglosaxona.

Llengua francesa

Diuen que les llengües que no són la pròpia s’aprenen per necessitat o motivació intel·lectual. A l’àrea de francès treballem amb aquesta premissa, especialment la de fomentar i fer créixer l’interès cap a una llengua, veïna i germana, i porta d’entrada a l’embrió de la civilització occidental.

L’optativa de francès té com a objectiu que l’alumne conegui, comprengui i s’expressi de manera adequada als diferents contextos en què es poden trobar. Per això s’incentiven activitats perquè siguin realment significatives treballant situacions comunicatives que ens permeten abordar el seu estudi d’una forma integrada.

Els nostres alumnes aprenen, entre moltes coses, a presentar-se, a visitar el metge, a moure’s per l’aeroport o la ciutat, a llogar un apartament, a preparar alguna delícia gastronòmica o a anar de compres a una botiga de roba, a un supermercat o a una de les institucions nacionals franceses, les boulangeries.

Algunes de les eines que vertebren aquesta aproximació a la llengua i la cultura franceses són la lectura comentada d’articles periodístics, el visionat de pel·lícules en V.O. i les sortides al teatre en francès.

No només això. En aquest camí de descoberta s’inclouen pinzellades de cultura general que cada any ens ajuden a traçar els millors guies de les lletres, el pensament, les arts, la gastronomia o la política del país. Albert Camus, Rousseau, Paul Bocuse, Édith Piaf, Truffaut o els belgues Jean-Pierre i Luc Dardenne treuen el cap per les nostres sessions en algun moment per ajudar-nos a enfocar mirades i a enriquir el context acadèmic i vital dels nostres alumnes.

FOTOS I VÍDEOS

 

ERASMUS

Alemanya

Reunion

Suècia

PROJECTES I SITUACIONS D’APRENENTATGE

1st ESO 

2nd ESO

  • Why is my classroom named after a woman?

Why is my classroom named after a woman? 

Vídeo d’infografies 

  • Amazing places project→ video
3rd ESO
4th ESO

  • Living memoirs.
  • Shark Tank Ideas.
  • My two cents on…

FRANCÈS 

Vídeo francès

READING (Aprenem la llengua i la cultura i història de països de parla anglesa)

ALL ABOUT… UK/USA/IRELAND/SOUTH AFRICA